Kategori: Belysning

Ljusramp med smal ljusbild hittade jag hos Ljusgiganten

Image result for rigid light bar

Hur svårt ska det vara att hitta en snygg fordonslampa som passar min röda Ford Mondeo? Svårare än vad jag förväntade mig kan jag konstatera med facit i hand. Jag har letat länge efter en ramp till Mondeon med en väldigt smal spot ljusbild på 5-10 grader. Jag spenderade veckor vid datorn utan framgång men jag beslöt mig ändå för att inte ge upp. Efter nästan 3 veckor så hittade jag en ljusramp med 5 graders ljusbild som heter E2 från amerikanska Rigid. Återförsäljaren som sålde rampen heter Ljusgiganten och hade en pågående kampanj vilket gjorde det enkelt för mig att slå till på direkten. Det tog bara en dag tills jag fick min ljusramp trots att jag bor söder om Stockholm, ganska imponerande måste jag säga. Rigid tillverkar ljusrampen som levereras med 5 års garanti och alla komponenter håller högsta tänkbara klass.

Lite information om tillverkaren

Rigid är ett amerikansk företag som startades av Jason Christiansen, Taylor Anderson och Seth Anderson. Företaget tillverkar ljusramper av högsta kvalitet och är en direkt konkurrent till ledande Vision X. Rigid har flera olika serier med både böjda och raka ljusramper i sitt sortiment.  Enda nackdelen med dessa ljusramper är priset egentligen som är väldigt högt satt. Anledningen till den höga prislappen, förutom att varumärket är etablerat förstås, är att komponenterna som används skiljer sig markant från billiga kina ramper. Cree dioderna som används i lamporna håller högsta tänkbara BIN-klass vilket medför en betydligt bättre prestanda än konkurrerande ramper.

För de flesta förare så räcker det gott med vanliga kina ramper men jag ville i detta fall ha en lampa med lång räckvidd. En ljusbild på 5 lyser väldigt långt utan att för den delen sprida ljuset ut mot väggrenen. För dig som letar efter premium belysning så kan jag varmt rekommendera E2:an.

 

 

Belysningstips till huset

Idag fick jag ett mejl från en läsare som heter Veronica som efterfrågade tips på belysning till hemmet. Jag är väldigt händig av mig och gillar att testa och experimentera i hemmet, framförallt när det kommer till belysning. Veronica, jag är ingen belysningsexpert men jag kan ett och annat om led belysning som jag hoppas att både du och våra läsarna kan ta del av. Jag personligen är ingen förespråkare av belysning som lägger större vikt på design än ren och skär funktionalitet. Bra belysning ska enligt mig bidra till mer trivsam miljö samtidigt som den också ska vara funktionell och gärna dra så lite energi som möjligt, vare sig det är ett lysrör eller en led panel som vi talar om. Jag är sann natur vän och försöker alltid att göra medvetna val när det kommer till belysning. Den stora fördelen med led är att led ljuskällor inte är skadliga emot naturen då de inte innehåller kvicksilver. Det finns säkert en del läsare som höjer på ögonbrynen när jag nämner led och tycker kanske att led lampor inte ger ett lika fint ljus som glödlampor? Detta är inte längre sant även om så var fallet förr i tiden.

Snyggt med LED paneler

När man tänker på belysning till hushållet så kanske inte en led panel är det första man tänker på, då det förknippas framförallt med kontor och offentliga lokaler. Men sanningen är att en led panel kan bli väldigt snyggt i vardagsrummet eller arbetsrummet om man väljer att hänga upp den i taket med hjälp av en vajer. Denna typ av installation skiljer sig från mängden men precis som ni ser på bilden så blir det väldigt elegant och stilrent. En led panel är ett bra exempel på en ljuskälla som både är funktionell och snygg.

LED lysrör inte snyggt men funktionellt

LED lysrör är ett ypperligt exempel på billig funktionell belysning som ger mycket ljus per krona. Lysrör är inte alls lika elegant som led paneler eller andra ljuskällor men passar perfekt till grovkök eller utrymmen som inte prioriteras i första hand. Precis som med panelerna så sparar man mycket pengar på att ersätta sitt gamla lysrör med nya effektiva led lysrör som drar endast hälften så mycket ström som konventionella rör. Det finns många fördelar med led och få nackdelar överlag. Det man bör tänka på oavsett vilken typ av ljuskälla man väljer är att en led lampa oftast kostar mer än traditionella ljuskällor men är billigare på sikt p.g.a den låga strömbrukningen.