Belysningstips till huset

Idag fick jag ett mejl från en läsare som heter Veronica som efterfrågade tips på belysning till hemmet. Jag är väldigt händig av mig och gillar att testa och experimentera i hemmet, framförallt när det kommer till belysning. Veronica, jag är ingen belysningsexpert men jag kan ett och annat om led belysning som jag hoppas att både du och våra läsarna kan ta del av. Jag personligen är ingen förespråkare av belysning som lägger större vikt på design än ren och skär funktionalitet. Bra belysning ska enligt mig bidra till mer trivsam miljö samtidigt som den också ska vara funktionell och gärna dra så lite energi som möjligt, vare sig det är ett lysrör eller en led panel som vi talar om. Jag är sann natur vän och försöker alltid att göra medvetna val när det kommer till belysning. Den stora fördelen med led är att led ljuskällor inte är skadliga emot naturen då de inte innehåller kvicksilver. Det finns säkert en del läsare som höjer på ögonbrynen när jag nämner led och tycker kanske att led lampor inte ger ett lika fint ljus som glödlampor? Detta är inte längre sant även om så var fallet förr i tiden.

Snyggt med LED paneler

När man tänker på belysning till hushållet så kanske inte en led panel är det första man tänker på, då det förknippas framförallt med kontor och offentliga lokaler. Men sanningen är att en led panel kan bli väldigt snyggt i vardagsrummet eller arbetsrummet om man väljer att hänga upp den i taket med hjälp av en vajer. Denna typ av installation skiljer sig från mängden men precis som ni ser på bilden så blir det väldigt elegant och stilrent. En led panel är ett bra exempel på en ljuskälla som både är funktionell och snygg.

LED lysrör inte snyggt men funktionellt

LED lysrör är ett ypperligt exempel på billig funktionell belysning som ger mycket ljus per krona. Lysrör är inte alls lika elegant som led paneler eller andra ljuskällor men passar perfekt till grovkök eller utrymmen som inte prioriteras i första hand. Precis som med panelerna så sparar man mycket pengar på att ersätta sitt gamla lysrör med nya effektiva led lysrör som drar endast hälften så mycket ström som konventionella rör. Det finns många fördelar med led och få nackdelar överlag. Det man bör tänka på oavsett vilken typ av ljuskälla man väljer är att en led lampa oftast kostar mer än traditionella ljuskällor men är billigare på sikt p.g.a den låga strömbrukningen.